www.zwaremetalen.com

Twee jaar na de release komt Occlused In Ottusity van deathgrind gezelschap Balatonizer uit Italië bij mij terecht. De band is sinds 1997 actief en heeft in 1998 de eerste demo afgeleverd, dit was pure grindcore. In 2001 ging de band als trio verder en is de band een andere weg gaan bewandelen in hun eigen stijl, die zij "vulgar deathgrind" noemen. Deze stijl hebben zij bereikt doordat Marco zich meester had gemaakt over het werken met een drumcomputer. De band hecht nauwelijks waarde aan het hanteren van teksten, de werkelijke boodschap willen zij overbrengen door middel van het artwork van de cd, overigens getekend door gitarist en drumprogrammeur Marco.
De 32 tracks op Occlused In Ottusity komen in een rap tempo voorbij walsen, gedurende 25 minuten. Ik werd werkelijk van mijn bureaustoel geblazen, vergelijkbaar met het effect van een uitbarstende vulkaan. Wat de band bedoelt met "vulgar deathgrind" is me volkomen duidelijk, want de cd is daadwerkelijk lomper dan lomp! Na één luisterbeurt schoten mij de volgende dingen te binnen: Het oudere werk van Cryptopsy en de demo van de band Guttural Secrete, die mij laatst ter oren kwam.
Ondanks de overheersende lompheid, wil ik melden dat ik mijn voorkeur voor bepaalde nummers heb, omdat er doordachte gitaarstukjes in te ontdekken zijn. De betreffende stukjes blijven 'kort maar krachtig' doordat de nummers nou eenmaal niet de duur van een minuut halen. Binnen het genre durf ik dan ook te spreken over "technische hoogstandjes". Balatonizer beschikt over de kunst om in elk kort nummer ongelooflijk veel te bieden. De nummers krijgen na meerdere luisterbeurten meer diepgang, waardoor er verrassende dingen naar boven komen. Zo zit er in het nummer Putrification Of The Mind stiekem een melodietje, dat verdacht veel lijkt op de tune van Southpark. Het enige minpunt, wat overigens niet erg storend is, vind ik het gebruik van een drumcomputer, het zou perfect zijn wanneer de band een drummer vindt die dit echt kan spelen.
Typerend voor de genres grindcore en (vulgar) deathgrind is de groffe productie, die men vaak nodig acht om het gewenste effect te bereiken. Balatonizer heeft dit niet gedaan en heeft een goed resultaat tot gevolg. Ook is er geen harmonizer over de vocalen heen gezet, de band heeft dit niet nodig. De vocalen zijn anders dan men verwacht in dit genre, maar zijn een groot pluspunt.
Deathgrind voor 25 minuten blazerij en plezier. Ik zet Balatonizer niet zo maar weg tussen de troepbandjes die wat bruuts willen produceren, want zij hebben wel degelijk bestaansrecht! Mensen die nu weg komen met Severe Torture moeten maar eens naar Occlused In Ottusity gaan luisteren, wat dit is werkelijk 'bruut' in de overtreffende trap!
Renée van der Ster

www.zwaremetalen.com


«back